Avalanche: Gelişim Asla Durmaz!

hopelives
4 min readDec 13, 2020

--

Merhabalar!

Kökleri 2018 yılı ve hatta öncesine uzanan Avalanche, Eylül ayında gerçekleştirdiği mainnet ile resmi olarak kripto alemine dahil olmuştu. Konuyla ilgili olanlar hatırlayacaktır, muazzam bir açılış olmuştu ve üst düzey borsalar Avalanche natif tokeni olan AVAX’ı listelemek için birbiriyle yarışmış, daha ilk günden Binance gibi bir dev listelemişti. Bu durum aslında tokenin halka arzına olan ilgiyi gördükten sonra çok da beklenmedik değildi ama gene de borsaların bir projeye böyle ilgi gösterdiğini görmek, yaygın olmaktan çok uzak bir olay.

AVAX’a olan ilgi aslında projenin kıymetiyle alakalı bir durum. Çünkü Avalanche proje olarak gerçek anlamda oyunu değiştirecek şeyleri blockchain ortamına getiriyor. En basitinden, blockchain üçlemi artık bir problem değil. Maksümum güvenliği gerçek anlamda merkeziyetsiz ve ölçeklenebilir bir yapıyla sunan tek proje.

Bu yazımda son dönemde gerçekleşen gelişmeleri kısaca anlatmayı planlıyorum. Her zaman olduğu gibi, Avalanche’ın neden geleceğin en önemli platformlarından birisi olacağını düşündüğümü anlamanızı isterim.

Haydi başlayalım!

Ethereum’a Köprü!

Son dönemde yaşanan ve Bitcoin’in yükselişiyle de iyice coşan DeFi çılgınlığı, Ethereum ağını bir kez daha bütün şiddetiyle test etti. DeFi platformlarının tercihinin Ethereum ağı olması, ilk etapta gayet normal. Zira piyasadaki projelerin zaten büyük kısmı böyle bir tercihte bulunuyor. Fakat bu süreçte Ethereum ağı başarılı bir sınav verdi mi? Eh, pek de veremedi.

İnanılmaz seviyeleri gören transfer ücretlerini acayip süreleri bulan işlem tamamlama sorunları takip etti. Hatta insanlar artık 10$’lık bir transfer ücretini normal karşılamaya başladılar. Ağda yaşanan tıkanıklar bıkkınlık verirken Ethereum 2.0 da düzenli olarak ertelenmeye devam etti.

Bu noktada Avalanche’ın sağladığı en büyük inovasyonlardan birisi ortaya çıkıyor: Avalanche-Ethereum köprüsü. Daha önce de tanıttığım Avalanche-X hibe programının bir sonucu olarak ortaya çıkan köprü kısaca ERC-20 ve ERC-721 tokenlerin iki yönlü olarak Avalanche (C-Chain)-Ethereum ağları arasında transfer edilebilmesini sağlayacak. Her türde Ethereum temelli varlık Avalanche ağına, Avalanche ağında ortaya çıkan varlıklar da Ethereum ağına yollanabilecek. Bu harika cross-chain uygulamasının en temel getirisi çok daha ölçeklenebilir olan Avalanche ağının tüm Ethereum varlıkların kullanımına açılması dersek sanırım yanlış olmaz.

Kurtosis ile Pürüzsüz Geliştirme!

Avalanche ağı kendi içinde zaten çok hızlı gelişen bir ağ. Ancak blockchain için geliştirme çalışmaları yapmak konvansiyonel merkezi sistemlerden biraz farklı ve dolayısıyla, farklı sonuçlar oluşturabiliyor. Ağ üzerindeki tüm geliştirme çalışmalarının problemsiz ve hızlı gerçekleşmesi amacıyla Kurtosis platformu devreye sokuluyor.

Bu bütüncül platform sayesinde Avalanche üzerinde çalışan tüm geliştiriciler için eksiksiz bir test ortamı olabilecek en hızlı sonucu verecek şekilde sağlanmış oluyor. Eğer blockchain üzerine çalışan bir geliştiriciyseniz Avalanche ağı sizin için biçilmiş kaftan, bu imkanlarıyla.

Avalanche-Hummingbot Birlikteliğiyle Likidite Çiftçiliğine Giriş!

Likidite çifçiliğiyle ilgilenip Humminbot’u bilmeyen yoktur sanırım. Platform şimdi de kapılarını Avalanche’a açtı. 8 Aralık’ta başlayan Avalanche likidite çiftçiliği 6 ay sürecek. Bu süreç sonunda kazançlar USDT cinsinden belirlenip AVAX olarak dağıtılacak. Bu tarz yatırımlara meraklıysanız mutlaka bir parçası olun derim.

Buraya kadar okuduklarınız benim derlediğim yakın dönem gelişmeleri. Çok daha kapsamlı ve detaylı olarak Avalanche Medium hesabından okuyabilirsiniz. Ayrıca tüm gelişmeler için kanalları da mutlaka takip etmenizi öneririm. Şimdilik bu kadar, sonraki yazılarda görüşmek üzere.

Okuduğunuz için teşekkürler!

Daha fazlasını öğrenmek isterseniz, bu bağlantılara göz atın ve derine dalın!

Website

Döküman

Whitepapers

Avalanche Hub

Twitter

Discord

Telegram

Reddit

Facebook

Linkedin

hopelivescr- Avalanche Topluluk Üyesi

--

--

No responses yet