Everest: Avalanche Mainnete Bir Adım Kala!

hopelives
3 min readAug 23, 2020

--

Merhabalar. Daha önce sizlere detaylı olarak Avalanche projesinden bahsetmiştim. Projenin genel tanıtımı için şuraya, projenin natif tokeni olacak olan AVAX’ın ekonomisinden ve niteliklerinden bahsettiğim yazı için şuraya, ve platformun parlak fikirlere destek olmak adına ortaya koyduğu Avalanche-X sistemini anlattığım yazı için de şuraya bakabilirsiniz ve topluluğundan ekibine, kurucularından potansiyel geliştirici adaylarına kadar hemen her kesimin büyük bir merakla beklediği Avalanche hakkında kısa ama detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Avalanche mainnet ve AVAX listelenme aşamaları artık kapımızın eşiğinde. Bu adımlar gerçekleştiği andan itibaren artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak. Halka arzı 4,5 saat içinde biten ve bu satıştan 42m $ gibi muazzam bir fon yükselten Avalanche’ın nasıl bir potansiyel olduğunu sayılar zaten anlatıyor. ICO ve diğer fon toplama sistemlerine ciddi temkinle yaklaşılan günümüzde inanılması güç bir başarı bu. Ancak beklenmedik değil. Yeterince fikriniz olursa projeyle ilgili, ne demek istediğimi anlarsınız.

Bugün yazacaklarım ise Avalanche’ın mainnet aşamasıyla ilgili. Ve mainnet aşaması için Everest anahtar kelimemiz.

Everest

Avalanche’ın en son mainnet adayı Everest. Şu an aktif durumda ve mainnete bu kadar kısa süre kalmışken de artık son ve ince ayarlar yapılmakta.

Everest üzerinden neler test edilecek, onlardan bahsetmem gerekiyor tabii ki.

  • Gelişmiş akıllı kontrat yardımcı uygulamaları: Avalanche ve Ethereum zincirleri arası varlık transferini destekleme geliştirmeleri.
  • Non-fungible token (NFT) desteği: NFT’lerin oluşturlması ve işlerliği için tam destekleme.
  • Ağ güncellemeleri: Ağ gecikmeleri, gecikme döneminde çevrimiçi koruması ve gelişmiş DDoS korması gibi güncellemeler.
  • Bech32 adresleri: Kullanıcı kolaylığı ve hata olasılığı azaltma adına Bech32 adresilerinin uygulanması.
  • Ücretler: Ağ aktivitesi için ücret uygulamalarının belirlenmesi.
  • Platform zinciri için UTXO’lar: Budama fonksiyonları adına hesap temelli modelden UTXO temelli modele geçiş.
  • Uçtan uca test ve ağ gözlemleme: Uçtan uca test takımı için ek destek ve veri tabanı ile ağ gözetimi için ek ölçümler.
  • Bilgi notları: İşlemler için “memo” bölümünün eklenmesiyle ortak kullanımlı cüzdanlarda transferlerin netleştirilmesi.

Zaten işin teknik detaylarında çok üstün bir projeden bahsediyoruz. Dünyanın sayılı isimlerinin bir araya toplanmasıyla ortaya koyulmuş, birlikte çalışabilirlik konusunda çığır açacak, kendine has bir uzlaşı sistemi olan ve son derece hızlı, güvenli ve esnek bir alt yapı platformu Avalanche.

Tüm bunların yanında harika dizayn edilmiş ve enflasyona asla izin vermeyen bir token ekonomisi söz konusu. Yani projenin kağıt üstündeki kıymetiyle paralel ilerleyecek bir de kripto değeri olacak. Şimdiden karaborsa “futures” sistemleriyle işlem görmesinden bunu anlayabilirsiniz.

Dahası, harika da bir topluluğu var ve gerek projeye inanmışlıklarıyla olsun, gerekse de katkılarıyla, harika insanlar olduklarını söyleyebilirim.

Bu noktadan sonra size kalan bu muhteşem projeyi anlamak ve eli kulağında mainnet aşamasına tanıklık etmek.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler!

Daha derinlemesine bilgi sahibi olmak isterseniz lütfen aşağıdaki bağlantıları ziyaret edin!

Website

Belgeler

Whitepapers

Avalanche Hub

Twitter

Discord

Telegram

Reddit

Facebook

Linkedin

hopelivescr- Avalanche Topluluk Üyesi

--

--

No responses yet