Symbol’ün Eşsiz Özellikleri 2: Cross-Chain Swaps (Aracısız Takas)
Tekrar merhaba.
Daha önceki yazılarımda sizlere genel hatlarıyla Symbol’den ve sonrasında Symbol’ün bizlere sunacağı özelliklerden en beğendiklerimden birisi olan Mosaic’den bahsetmiştim. Bu yazılarıma sırasıyla şuradan ve şuradan ulaşabilirsiniz ve genel hatlarıyla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bilindiği üzere NEM platformu uzunca bir süredir kullanıcılarına hizmet veren “open-ledger” altyapılı bir platform. Özellikle ticari zincir tedarikinde en önde gelen projelerden birisi durumunda ve piyasada bulunduğu bu uzun zaman diliminde oldukça saygın bir yere sahip.
Fakat biliyorsunuz, değişim her türden varlık ya da olgu için kaçınılmazdır ve bunu doğru kavrayanlar için değişim aslında gelişimdir. NEM de bu bahsettiğim gruba dahil bir proje. Ve mevcut durumda yaptığı öncülüğü geliştirerek Symbol’e aktarma aşamasında.
Kullanıcıları için anlık uygulanabilir ağ tedarik sistemi olan ve hibrit ağlar da dahil her türden ihtiyaca karşılık verebilen Symbol ağı kurumsal kullanıcılar için bir cennet olacak.
Herhangi bir varlığı Symbol üzerinde sorunsuzca oluşturmaya yarayan Mosaic sonrasında bugün de sizlere bir başka Symbol özelliğinden bahsedeceğim: Cross-Chain Swaps.
Haydi başlayalaım!
Cross-Chain Swaps Nedir?
İsminden de (İngilizce ama bence anlaşılıyorJ) anlaşılacağı üzere Cross-Chain Swaps farklı blockchainler ile üretilmiş varlıkların birbiriyle takaslanmasına imkan veren bir Symbol özelliği. Örneğin elinizdeki BTC ile NEM (ya da XYM) takaslamanız buna bir örnek teşkil edecektir. Ya da Symbol ağında bir açık ya da özel ağdaki iki farklı Mosaic de takaslanacak olabilir. Şimdi tabii ki, “Ee, ne var bunda? Her yerde yapılabilir ki bu!” dediğinizi duyar gibiyim. Symbol bu takaslamayı herhangi bir aracı ortama (örneğin borsa) ihtiyaç duymadan gerçöekleştirmenize imkan sağlayacak. Bunu da olabilecek en yüksek güvenlik ve garanti şartlarında yapmanıza imkan verecek. Peki nasıl?
Cross-Chain Swap Çalışma Sistemi
Protokolün işleyişi takaslanacak olan varlıkların Hashed TimeLock Contract (HTLC) sistemine göre, her katılımcı tamamen onaylamadan takaslanmasına izin vermeyen bir işleyiş biçimi. Varlık takaslayacak iki kişiden birincisinin oluşturduğu kanıt ile aktarım kilitli olarak kalır. Benzer işlemi ikinci kişi de gerçekleştirir. Sonrasında sırasıyla kanıtların alakalı zincirlere aktarımıyla takaslama işlemi gerçekleşir. Basit bir şekilde böyle ifade ederiz. İşlemin herhangi bir noktasında aksaklık oluşması durumunda takas gerçekleşmez.
Gayet pratik ve kolay uygulanabilir bir takas sistemi olduğunu söyleyebilirim.
Peki günlük yaşantımızda nasıl kullanımları olabilir bu sistemin?
Günlük Hayatta Cross-Chain Swaps
Ben kendi adıma, biraz da işim gereği eğitim için nasıl uygulamaları olabileceğini düşünmeye başlamıştım. Aklıma ilk gelen tekil ve özgün soru havuzlarının oluşturulup sınavlarda tekil olarak kullanılmalarına imkan sağlayabileceği fikriydi. Her bir türün Mosaic olarak kodlanması sonrasında soru seçimlerinin gelişigüzel olarak sağlanması adına böyle bir takas sisteminin Symbol altyapısıyla oluşturulabileceğini düşünüyorum. Tabii ki fikrin üzerinde durulması gerekmekte ancak temelde sınav sorularında herhangi bir hileye yer bırakmayacak bu tarz bir sistemin uygulanabileceğini düşünüyorum ve gerek ölçeklenebilirliği, gerekse de hız ve güvenliğiyle Symbol altyapısının bunun için ideal aday olacağını düşünüyorum.
Bugünlük de yazımızın sonuna geldik. NEM ve Symbol ağından bahsetmeye devam edeceğim. Sonraki yazılarda görüşmek üzere, esen kalın ve okuduğunuz için teşekkürler!
Daha fazlası ve topluluğu da keşfetmek için aşağıdaki linklere göz atın!
● NEM Hub Topluluk ve Sosyal Madencilik
● Symbol
hopelivescr- NEM Hub Topluluk Üyesi